nyitó oldal » Hobbisarok » Kert Blog

Kert Blog


2014. 06. 03.
Május végére, június elejére virágba borulnak a ház déli falához ültetett kivibokrok. Ha eddig azt hitted, a kivi valamilyen nagyon egzotikus, és kényes növény, elárulhatom, hogy környezeti igénye nagyon hasonló a szőlőéhez. Nagyon nagyra nő, azt jó számításba venni, és nagyon oda kell figyelni, hogy általában egyivarú és kétlaki növény. Tehát néhány fajtát leszámítva meg kell venni külön a "fiú" és a "lány" kivit. Nálunk rendesen terem is, pedig Szentlászló magasabban van az átlagnál, ezért hidegebb is van télen. Metszeni csak inaktív állapotában, télen szabad, tavasszal már nagyon csorog a víz belőle, és valami korompenészféle is megtelepedett nálam egy évben, mikor tavasszal próbáltam metszeni. Egy dolgot fontos még tudni, a növlénynek, legalábbis nálunk ezt tapasztaltuk, virágzás után fura szaga van. Így utólag végiggondolva nem a legoptimálisabb bejárathoz....Viszont a virágai (amik különböznek a fiúnál és a lánynál) csodaszépek, a kivi pedig finom. ...
2014. 05. 29.

Ez az egyik kedvenc rózsám. 1916-ban nemesítette Turbat. Nevét az akkor két éves Ghislaine-ről, Féligonde gróf lányáról kapta, a párizsi kertek igazgatójától, aki a család barátja volt. Miért is szeretem ezt a rózsát?  Mert egészséges mindig. Ha elég hely van, nagy, lehajló íves ágú bokorrá növekszik, de futónak is tökéletes.

Bimbója barackszín, de kinyílva a nap hatására majdnem fehérré fakul, ezért sokszor bohókásan sokféle színt mutat. Apró virágai finom, édes illatúak.

 

...
2014. 05. 29.

A Wincester Catedral  egyik első Austin rózsám volt, és virágzási időben is az elsők közé tartozik.Nagyjából egy méter magas, elegáns bokor, tiszta fehér virágokkal. Többször virágzik. Nem a legimpozánsabb rózsám, de ellenálló, egészséges, és szép fehéres foltot alkot.

 

Szerénysége ellenére érdemes közelebbről is megnézni, mert fodros virágalakja igazán megnyerő.

Barbara Austin pont mellette áll. A két bokor nagyjából egyforma magas és ágrendszerű, csak a Barbara Austin rózsaszín virágú, és egyszerre virágoznak. Mindkettőre jellemző a történelmi rózsákhoz hasonló kinézet és erős, finom illat.

...
2014. 05. 29.

Nálam a várható 1,2 méterhez képest kicsit nagyra nőtt, vagy 1,6-1,8 méter magas. Nagyon erőteljes növekedésű, széltében is, így igazából soha nem elégedett meg a neki jutó hellyel. Emelett még nagyon szúrós is, tehát jó vele vigyázni. Hogy miért éri meg mégis ezt az agresszív jószágot beengedni a kertünkbe? A csodálatos, erős tónusú, mégis elegáns színű virága miatt. Lazac és sötét rózsaszín között változik tömött virágainak színe, és mindig stílusos marad, ahogy az egy Austin rózsától elvárható.

 

 

 

...
2014. 05. 29.

Ez egy David Austin rózsa, nálam most bő méter magas. A virágszíne a halvány és sotétebb rózsaszín között játszik. A bokor tömött, formás, a virágokban is a tömöttségük a legvonzóbb, A külső szirmok kicsivel hosszabbak, mint a belsők, így a rózsafejek olyanok, mint egy-egy kis képoszta. Az illata kellemes, régi rózsa illat.

David Austin az angol rózsanemesító egy zseniális, tökéletes stílus és szépérzéskkel rendelkező ember. Az ő rózsái illatosak. Nagyon tisztelem az elhatározását, hogy a rózsát újra abban a formájában kívánja bemutatni, ami természetes valójában volt. Nem csak egy erős színhatású parkalkotó folt, vagy egy vázába való, merev szárú, formáját sokáig tartó berendezési tárgy, hanem illat, finom szín, gazdagon áradó szirmok tömege és romatika.

A honlapjának elérhetősége:http://www.davidaustinroses.com/

...